| |     ћирилица | english  
Naslovna
PREDSEDNIK VUČIĆ: ODLUČILI SMO - NAŠ CILj JE EU, ALI JE KINA VAŽAN

22. jul 2021. godine

Mi smo se odlučili - naš cilj jeste i ostaje EU, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu nemačkom dnevniku „Handelsblatu“ i da za Srbiju ne postoji nikakva alternativa, ali naglasio i da je Kina važan partner Srbiji, a zadatak države da vodi brigu o interesu svojih građana.

On je tako odgovorio na pitanje šta će Srbija izabrati kada jednom bude morala da bira između tesnih odnosa sa Pekingom ili EU. Vučić je naglasio da Srbija želi da postane punopravna članica EU

„Nas povezuje istorija, zajednička kultura, članice EU su bez premca već sada naši najvažniji partneri“, objasnio je i dodao da je trgovinska razmena Nemačke i Kine 3.000 puta veća nego Srbije i Kine, a, primetio je, i pored toga se poslovi Srbije sa Kinom prikazuju kao problem.

Na konstataciju da nemačka kancelarka Angela Merkel nije čestitala stotu godišnjicu KP Kine, a da je on to učinio, odgovorio je da Srbija nije Nemačka, već mala zemlja. Na dodatno insistiranje šta će uraditi Srbija ako mora da bira između EU i Kine podvukao je da se Srbija već odlučila, da joj je bio i ostao cilj članstvo u EU.

„Naši najveći investitori su iz EU. Na EU otpada 67 odsto naše trgovine. Plus 17 odsto sa zemljama regiona koje se sve nalaze na putu ka EU. Bez EU ne možemo preživeti“, dodao je on.

„Ali možemo li mnogo toga dobrog sprovesti sa Kinom - naravno. I to činimo, kao i Nemačka“, istakao je Vučić, a na primedbu da se kritikuje kvalitet projekata Puta svile, pre svega zbog kineskih radnika, odgovorio da je kvalitet puteva ili mostova, koju Srbija gradi sa Kinom, odličan.

„Dajemo posao onima koji nam podnesu najbolju ponudu. Zbog toga kažem Evropljanima koji kritikuju kineske projekte u našoj zemlji - ponudite nam projekat za jedan evro više i dobićete ga“, naglasio je on.

S tim u vezi je ukazao da Srbija sa 600 miliona evra pomoći EU gradi železničku prugu ka Severnoj Makedoniji, navodeći da je ponuda bila bolja od kineske.

„Često se govori o pruzi prema Budimpešti sa 180 kilometara kroz teritoriju Srbije koju finansira Kina. Ali pruga koja se gradi uz pomoć EU od Beograda do severnomakedonske granice je duplo duža i niko ne govori o tome. Sve je suviše politički“, konstatovao je on.

Upitan da li pozdravlja planove EU i SAD o alternativnoj inicijativi Putu svile, Vučić je rekao da podržava sve što donosi prednosti našem regionu.

„Kinezi žele da prošire svuda svoje prisustvo, ali mnogi procesi na Zapadu, iskreno rečeno, su efikasniji i bez problema. Moramo još mnogo da učimo od Zapada, ali pristižemo“, kazao je Vučić.

On je ukazao da je Kina važan partner Srbiji i dodao da kada je počela konsolidacija državnih finansija 2014. naša država je dobila dobre uslove od Kine za razvojne projekte.

On je naveo i da je na istoku Srbije, na molbu EU raspisan konkurs za rudnik bakra, da šest meseci nijedno evropsko preduzeće nije dalo ponudu, te da su ga preuzeli Kinezi.

„Naš posao je da brinemo o ljudima“, poručio je on.

Podsetio je da je srpska privreda u osam i po godina porasla za 52 odsto, što za EU znači da bi Srbija mogla biti snažna članica i motor za ceo region.

Objašnjavajući kako se Srbija tako dobro ekonomski razvija on je ukazao da Srbija ima odličnu radnu snagu, koja govori engleski, da su društvo i administracija digitalizovani, i da ima i najfleksibilniji zakon o radu u Evropi, kao i konsolidovane javne finansije.

Podsetio je da je ranije javni dug bio na 78 odsto BDP, a danas je smanjen, zahvaljujući snažnim rastom privrede, na 52 odsto.

„Možemo sebi priuštiti da investitorima damo podsticaj za dolazak“, dodao je on i istakao da Srbija nudi pomoć investicijama, ali da na primer za dolazak Centra za razvoj „Kontinental“ motiv nisu bile subvencije.

Ukazao je da je samo Srbija u ovom regionu pre pet, šest godina pokrenula dualni obrazovni sistem, koji imaju Nemačka, Švajcarska i Austrija, da je na desetine hiljada ljudi u dualnom obrazovanju, a da to cene strani investitori, koji, uz to, mogu tesno sarađivati i sa univerzitetima.

Nemačka, naveo je, je najvažniji trgovinski partner i najveći investitor.

Počeli smo dolaskom malih tekstilnih preduzeća iz Turske, a sada dolaze pre svega velike nemačke firme. Danas u nemačkim kompanijama u Srbiji radi 71.000 ljudi“, objasnio je on.

Vučić je kazao da je veoma važna evropska perspektiva za investitore, navodeći da „Nikek“, „Toji Tajers“ ili „Micubiši“ dolaze iz Japana u Srbiju jer je naša država na stabilnom evropskom putu.

Upitan da li veruje da će Srbija u dogledno vreme postati članica EU, kazao je da se on ne žali.

„Sigurno je da smo dobili 45 milijardi evra pomoći EU, da bismo ekonomski bili mnogo dalje. Umesto toga smo dobili od EU 1,6 milijardi evra. Navikli smo da naše uspehe sami ostvarujemo“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je podsetio da su u Hrvatskoj ranije plate bile 2,2 puta veće nego u Srbiji, a danas su veće za svega 1,7 puta.

„Zatvaramo rupu sopstvenim snagama. Ako bi postali članica EU onda zasigurno ne bi tražili najveće subvencije“, uverava on.

Rekao je da srpski put sledi nemački put ka Evropi, i da Srbija želi fer šansu.

„Verujem rečima Merkelove. Ona je na kraju svog mandata i ne bi morao više da je hvalim. Ali ona nam je dala stabilnost, slobodu putovanja u EU, pomogla u migrantskoj krizi 2015. godine i ministra privrede Altmajera i druge zamolila da tesno sarađuju sa nama“, podsetio je on.

Na pitanje da li ima naznake da će i nova nemačka vlada podržavati tako Srbiju, Vučić je izrazio uverenje da će tako biti.

„Poznajem Armina Lašeta, razgovarao sam sa njim kao premijerom Severne Rajne Vestfalije. Veoma je pametan i razume situaciju na Balkanu, i zasigurno će kao novi kancelar nastaviti politiku Merkelove prema našem regionu“, dodao je on.

Vučić je, takođe, izrazio uverenje da Rusija, ako bi se konkretizovalo pristupanje Srbije EU, ne bi slično reagovala kao u slučaju Ukrajine i da je tu reč o suverenoj odluci Srbije.

Na dodatno pitanje s tim u vezi Vučić je ukazao da je uvek kada bi se sastajao sa Vladimirom Putinom, a bilo je 18 ili 19 sastanaka, govorio da je zahvalan za tradicionalno tesno prijateljstvo sa Rusijom, ali i da se Srbija nalazi na jasnom EU kursu.

„Upitao je da li je to naš izbor i ja sam odgovorio „da, članstvo u EU je naš cilj“, dodao je on.

Kada je reč o „Kosovu“ Vučić je naglasio da je potreban kompromis u vezi ovog pitanja.

„Samo tako može biti održivog mira. Srbija, a i ja želimo mir. Prestanimo sa ludostima prošlosti. Tada ceo region može postati motor novog rasta za Evropu“, rekao je Vučić.


Izvor: Tanjug


Verzija za štampu
Vesti
Sretenje - Dan državnosti Republike Srbije
Odluka o raspisivanju konkursa za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matice i dijapsore
Otvaranje radova na obnovi Kluba komandanata Ministarstva odbrane Iraka, 13.1.20204. god.
Prijavljivanje za glasanje u inostranstvu
PREDSEDNIK VUČIĆ POLOŽIO ZAKLETVU
Ambassador Balov with the First Vice President of the Parliament of the Republic of Iraq
ČLANSTVO U EU I STABILAN REGION PRIORITETI SRBIJE
OBRAĆANJE PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE NA KONFERENCIJI UJEDINJENIH NACIJA O KLIMATSKIM PROMENAMA COP26 ODRŽANOJ U GLAZGOVU
PREDSEDNIK VUČIĆ: ODLUČILI SMO - NAŠ CILj JE EU, ALI JE KINA VAŽAN
SRBIJA OSTVARILA VELIKI USPEH U OBLASTI DIGITALIZACIJE
OBRAĆANJE PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE NA SEDNICI SAVETA BEZBEDNOSTI UJEDINJENIH NACIJA
PONOVLJENI KONKURSI MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA, UPRAVE ZA SARADNJU SA DIJASPOROM I SRBIMA U REGIONU ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA
DEŽURNI BROJ ZA GRAĐANE SRBIJE U EPIDEMIJI VIRUSA KORONA
Korona virus u Iraku - broj za hitne slučajeve
UKIDANJE VIZA ZA NOSIOCE DIPLOMATSKIH I SLUŽBENIH PASOŠA IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I REPUBLIKE IRAK
UKINUTE VIZE ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE AZERBEJDŽAN, NOSIOCE OBIČNIH PASOŠA
UKINUTE VIZE ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE BURUNDI
PRAZNIK RADA – NERADNI DANI
USKRŠNJI PRAZNICI – NERADNI DANI
Nova platforma Radio-televizije Srbije
KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA DIJASPORE
VLADA SENT VINSENTA I GRENADINA UKINULA VIZE ZA DRŽAVLjANE REPUBLIKE SRBIJE
VLADA REPUBLIKE KOLUMBIJE UKINULA VIZE ZA DRŽAVLjANE REPUBLIKE SRBIJE
UKINUTE VIZE ZA DRŽAVLjANE GRUZIJE, NOSIOCE OBIČNIH PASOŠA
UKINUTE VIZE ZA DRŽAVLjANE ČETIRI (4) DRŽAVE REGIONA KARIBA I DVE (2) DRŽAVE REGIONA LATINSKE AMERIKE
Stupio je na snagu sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Gvatemale o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša
Odluka Vlade Republike Srbije o ukidanju viza za državljane Republike Surinam, nosioce svih pasoša
Odluka Vlade Republike Srbije o ukidanju viza za državljane Republike Gvineje Bisao, nosioce svih pasoša
ODLUKA ISLAMSKE REPUBLIKE IRAN O UKIDANjU VIZA ZA DRŽAVLjANE REPUBLIKE SRBIJE, NOSIOCE OBIČNIH PASOŠA
Važnost povezivanja privreda Srbije i Iraka
Ministar Dačić i mitropolit Hazim o prilikama na Bliskom Istoku i Balkanu
Šefovi diplomatija Srbije i Iraka o unapređenju ekonomske, obrazovne i kulturne saradnje
Istorijski značaj prijateljskih odnosa Srbije i Iraka
Ministar Dačić i ministar odbrane Iraka Hajali o potencijalima za unapređenje saradnje dve zemlje
Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane IndonezijeOdluka o ukidanju viza za državljane R. Indonezije, nosioce običnih pasoša
Ukidanje viza za nosioce diplomatskih i sluzbenih pasoša Srbije i Indonezije
Ukidanje viza za nosioce diplomatskih i sluzbenih pasoša Srbije i Tajlanda
Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Malezije
Odluka o ukidanju viza za državljane IR Iran, nosioce običnih pasoša
Odluka o ukidanju viza za državljane Republike Indije, nosioce običnih pasoša
Promena viznog režima - Kirgistan (diplomatski i službeni pasoši)
Javni međunarodni otvoreni dvostepeni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu
Izbori za predsednika Republike Srbije - glasanje u inostranstvu
Informacija o Zakonu o regulisanju javnog duga R. Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana
POZIV ZA UVOĐENJE U VOJNU EVIDENCIJU MLADIĆA ROĐENH 1999. I PRE
Sporazum između Vlade R. Srbije i Vlade NR Kine o ukidanju viza za nosioce običnih pasoša
OGLAS ZA PRUŽANJE USLUGA U CILJU OTUĐENJA NEPOKRETNOSTI – OTUĐENJA DIPLOMATSKE NEPOKRETNE IMOVINE U NJUJORKU (SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE), TOKIJU (JAPAN), BONU (NEMAČKA) I BERNU (ŠVAJCARSKA)
Izbori za narodne poslanike Republike Srbije - 24. april 2016. godine - glasanje u inostranstvu
Otvorena knjiga žalosti povodom pogibije Slađane Stanković i Jovice Stepića
Prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije, 15. februar 2016.
Sаstаnаk sа predsednikom Republike Irаk
Sаstаnаk sа irаčkim ministrom industrije i rudnih bogаtstаvа
Sаstаnаk člаnovа Udruženjа Irаčаnа koji su studirаli u bivšoj SFRJ, 7. novembra 2015.
Sаstаnаk sа irаčkim ministrom unutrаšnjih poslovа
Sаstаnаk sа irаčkim ministrom zа elektriku
"THE TRUTH-NO KOSOVO UNESCO"
Sаstаnаk sа irаčkim ministrom kulture
Sаstаnаk sа irаčkim ministrom poljoprivrede
Sаstаnаk sа irаčkim ministrom komunikаcijа
VAŽNO OBAVEŠTENJE O VIZAMA ZA ULAZAK U REPUBLIKU SRBIJU
Ukidаnje vizа zа grаđаne Kаtаrа, Kuvаjtа, Omаnа i Bаhreinа stupа nа snаgu 30. junа 2015.
Sаstаnаk člаnovа Udruženjа Irаčаnа koji su studirаli u bivšoj SFRJ, 6. junа 2015.
Sаstаnаk sа irаčkim ministrom odbrаne
Sаstаnаk sа irаčkim ministrom zа životnu sredinu
Sаstаnаk sа irаčkim ministrom zа elektriku
Sаstаnаk sа guvernerom Anbаrа
Sаstаnаk člаnovа Udruženjа Irаčаnа koji su studirаli u bivšoj SFRJ, 18. аprilа 2015.
Sаstаnаk sа delegаcijom irаčkog Teniskog sаvezа
Sаstаnаk sа irаčkim ministrom zа životnu sredinu
Posetа ministrа odbrаne Republike Srbije
Prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije, 15. februar 2015.
Sаsаtаnаk sа predsednikom Odborа zа odbrаnu i bezbednost irаčkog Pаrlаmentа
Sаstаnаk sа irаčkim ministrom odbrаne
Sаstаnаk sа zаmenikom predsednikа Odborа zа privredu i investicije irаčkog Pаrlаmentа
Sаstаnаk sа nаčelnikom Generаlštаbа vojske Republike Irаk
Sastanak sa iračkim ministrom za elektriku
Sastanak sa iračkim ministrom kulture
Sastanak sa iračkim ministrom telekomunikacija
Sastanak sa iračkim ministrom odbrane
NERADAN DAN U AMBASADI - 11.11.2014.
Sastanak članova Udruženja Iračana koji su studirali u bivšoj SFRJ, 8. novembar 2014.
Odluka o ulasku bez viza nosioca stranih putnih isprava
Sastanak sa Predsednikom Republike Irak
Sastanak sa Predsednikom Parlamenta Republike Irak
Sastanak članova Udruženja Iračana koji su studirali u bivšoj SFRJ, 6. septembar 2014.
Konzularno odeljenje neće raditi do 1.avgusta 2014.
Sastanak članova Udruženja Iračana koji su studirali u bivšoj SFRJ, 7. jun 2014.
Poseta Sadr pokreta Ambasadi
Poplave u Srbiji: Sastanak sa Udruženjem iračkih bivših studenata, 20. maj 2014.
Hitne potrebe Crvenog krsta Republike Srbije
Informacije o poplavama
Konferencija za novinare u ambasadi RS, 22. Maj 2014.
Otvorena Knjiga žalosti u Ambasadi Republike Srbije
Otvoren PayPal račun za žrtve poplave
Poplave u Republici Srbiji, Maj 2014.
Uskršnji i prvomajski praznici 2014. godine
Oglas za kupovinu službenog blindiranog vozila - opšti uslovi, 18.04.2014.
Oglas za kupovinu službenog blindiranog vozila - karakteristike, 18.04.2014.
Sastanak članova Udruženja Iračana koji su studirali u bivšoj SFRJ, 12. april 2014.
Prijem povodom Dana državnosti RS, 17. februar 2014.
Poseta provinciji Vasit 02.10.2013.
Servis za brze odgovore
"Obaveštenje za upis u birački spisak podataka o tome da će birači glasati u inostranstvu"
Arhiva vesti