| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 9:00 – 17:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
Jadriya Babil District,
Mahala No. 923, Zukak No. 35, Building No.16
P.O.Box 2061
BAGDAD
IRAK

Telefon: + 9641 / 778 78 87 Lokacija/Mapa
Faks:     + 9641 / 778 04 89 Konzularna nadležnost
E-mail: embsrbag@yahoo.com Počasni konzuli
E-mail:  
Veb sajt: http://www.baghdad.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
Javni međunarodni otvoreni dvostepeni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu

Gradska uprava Grada Beograda, Sekretarijat za kulturu, objavili su Javni međunarodni otvoreni dvostepeni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu.


Smisao umetničkog i programskog rešenja je dostojno obeležavanje sećanja na Zorana Đinđića, na njegov život, delo i društvene i istorijske promene koje je pokrenuo u Srbiji, kao i na tragičnu smrt na ulazu u zgradu Vlade Republike Srbije 12. marta 2003. godine.


Zoran Đinđić je jedan od osnivača Demokratske stranke u kojoj je u septembru 1990. godine izabran za predsednika Izvršnog odbora, a u januaru 1994. godine za predsednika te stranke. Bio je viši naučni saradnik u Centru za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu, poslanik u sva tri višestranačka saziva Narodne skupštine Republike Srbije i Veću republika Skupštine Savezne Republike Jugoslavije.


Za gradonačelnika Beograda je izabran 21. februara 1997. godine, ispred koalicije „Zajedno“ koja je na lokalnim izborima 1996. odnela pobedu u više gradova u Srbiji. U junu 2000. godine Zoran Đinđić je preuzeo funkciju koordinatora u Savezu za promene, a potom postao i šef Centralnog izbornog štaba i koordinator promotivne kampanje DOS-a za izbore koji su održani 24. septembra 2000. godine. Na tim izborima Zoran Đinđić je izabran za poslanika u Veću republika Skupštine Savezne Republike Jugoslavije. Za premijera Srbije je izabran 25. januara 2001. godine nakon pobede DOS-a na republičkim parlamentarnim izborima u decembru 2000. godine.


Dr Zoran Đinđić je ubijen 12. marta 2003. godine ispred zgrade Vlade Republike Srbije zato što je pokušao da Srbiju oslobodi prošlosti i odvede je u budućnost. Iza sebe je ostavio suprugu Ružicu, kćerku Jovanu i sina Luku.

Raspisivač konkursa:
Grad Beograd – Gradska uprava Grada Beograda, Sekretarijat za kulturu.
Zadatak konkursa:
Cilj konkursa je dobijanje najkvalitetnijeg idejno-programskog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu.
Smisao umetničkog i programskog rešenja je dostojno obeležavanje sećanja na Zorana Đinđića, na njegov život, delo i društvene i istorijske promene koje je pokrenuo u Srbiji, kao i na tragičnu smrt na ulazu u zgradu Vlade Republike Srbije 12. marta 2003. godine.
Prostor u kome treba osmisliti spomen-obeležje čini deo rekonstruisanog Studentskog trga koji postaje pešačka zona, a prema projektu arhitekte Borisa Podreke.
Očekuje se da to bude u jeziku savremene vizuelne umetnosti.
Tip konkursa:
Po vrsti, konkurs je javni.
Prema učesnicima, konkurs je otvoreni.
Po obliku, konkurs je dvostepeni.
Prema načinu i predaji rada, konkurs je anonimni.
Jezik konkursa je za domaće učesnike srpski, a za inostrane učesnike engleski.
Podloge:
Konkursni materijal učesnici konkursa mogu preuzeti bez nadoknade na veb-portalu Grada Beograda (http://www.beograd.rs) i Društva arhitekata Beograda (http://www.dab.rs/) od 30. marta 2017. godine.
Rokovi:
Krajnji rok za predaju radova u prvom stepenu konkursa je 15. jun 2017. godine do 15 časova, bez obzira na način predaje rada (neposredno ili poštom).
Rok završetka rada žirija i objavljivanje rezultata prvog stepena konkursa je 30. jun 2017. godine.
Krajnji rok za predaju radova u drugom stepenu konkursa je 28. septembar 2017. godine do 15 časova, bez obzira na način predaje rada (neposredno ili poštom).
Rok završetka rada žirija i objavljivanje rezultata drugog stepena konkursa je 16. oktobar 2017. godine.

Nagradni fond:
Ukoliko do utvrđenog roka pristigne najmanje 10 radova koji odgovaraju propozicijama konkursa za drugi stepen, biće odabrano 6 (šest) radova.
Nagrade u ukupnom iznosu neto nagradnog fonda od 19.000 evra biće dodeljene prema sledećoj raspodeli:
– prva nagrada 8.000 evra,
– druga nagrada 5.000 evra,
– treća nagrada 3.000 evra,
i tri jednako vredna otkupa od po 1.000 evra.
Isplate nagrada otkupa za radove čiji autori imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije isplaćuju se u dinarskoj protivvrednosti.
Prvonagrađeni rad biće odabran za realizaciju.
Žiri konkursa:
– profesor Boris Podreka, arhitekta,
– akademik Dušan Otašević, slikar,
– akademik Vladimir Veličković, slikar,
– profesor Čedomir Vasić, slikar i
– Milutin Folić, arhitekta, glavni urbanista grada Beograda.
 


Izbori za predsednika Republike Srbije - glasanje u inostranstvu

Obaveštavamo da su izbori za predsednika Republike Srbije raspisani za 2. april 2017. g. Svi punoletni državljani Republike Srbije imaju pravo da na predstojećim izborima glasaju u inostranstvu, ukoliko su upisani u jedinstveni birački spisak i ukoliko se blagovremeno, tj. do 11. marta 2017.g. prijave diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije za glasanje u inostranstvu.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu (možete preuzeti ovde) obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.

Uz popunjen i potpisan zahtev potrebno je Ambasadi Republike Srbije u Iraku – Bagdad, lično ili redovnom poštom na adresu Hay Babil: 923/35/16 P.O.box: 2061 Baghdad, na e-mail embsrbag@yahoo.com dostaviti i kopiju važećeg pasoša R. Srbije, lične karte ili vozačke dozvole.

U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak (možete preuzeti ovde), istovremeno sa zahtevom za upis podataka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se Ambasadi Republike Srbije u Iraku, koja oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal - unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana.


Informacija o Zakonu o regulisanju javnog duga R. Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana

Obaveštavamo građane da je Zakonom o regulisanju javnog duga R.Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sedište na teritoriji R.Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ, koji je stupio na snagu 30.12.2016. godine, obezbeđen pravni osnov za isplatu stare devizne štednje, bez obzira na državljanstvo štediše.
Prijava potraživanja se podnosi direktno Upravi za javni dug R.Srbije (lično ili poštom), na propisanom obrascu, a može se podneti u roku od godinu dana od dana objavljivanja poziva za prijavu potraživanja, koji je, 23. februara 2017. godine, objavljen u sredstvima javnog informisanja u R.Srbiji i na teritoriji bivše SFRJ.
Tekst zakona, uredbe i propisani obrasci mogu se preuzeti sa sajta Uprave za javni dug:

http://www.javnidug.gov.rs/


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova